Hjemmelaget radio i rosemalt skrin

Innlegget er skrevet av Ida Taule, masterstudent i samfunnskommunikasjon ved Universitetet i Agder.

Da tyskerne invaderte Norge i 1940, ble informasjon og nyheter formidlet via aviser, radio og nyhetsmagasinet som ble vist på kino. Dette var kanaler som tyske styresmakter lett kunne ta kontroll over. De tyske okkupantene så viktigheten av kontroll over massemediene og okkuperte fort NRK hvor de begynte å sende propaganda. Det tyskerne derimot hadde liten kontroll over var de utenlandske radiokanalene.

Vidkun Quisling benyttet seg av radio til å erklære seg selv som stats- og utenriksminister tirsdag 9. april 1940. Det var et statskupp via radio. Foto: Ukjent / Kunnskapsforlagets arkiv

I løpet av krigsårene begynte mange nordmenn å høre på  nyheter fra BBC i London. Dette var noe de tyske okkupantene likte dårlig. Det ble derfor besluttet at radioer skulle forbys i norske hjem. Fra 1941 var det kun tyske soldater og NS- medlemmer som fikk beholde radioapparatene sine. Noen nordmenn valgte da å melde seg inn i NS og spille et dobbeltspill. På denne måten fikk de beholde radioene sine og i enkelte tilfeller kunne de bidra til kommunikasjonen med England.

Resten av befolkningen måtte derimot i løpet av sensommeren 1941 levere inn radioene sine. Det ble oppnevnt steder hvor man kunne levere inn apparatene, og ofte ble det lange køer av folk. Når man skulle levere en radio måtte man registrere seg, slik at det ble skrevet opp hvem som hadde levert inn radioer. Etter at radioene var levert var de politiets ansvar

Innlevering av radioapparater i Kristiansand, august 1941. Foto: Ukjent / Vest-Agder fylkesmuseum

Men det fantes de som valgte å trosse okkupasjonsmaktene og beholde radioene, et valg som kunne være svært farlig og resultere i strenge straffer.

Grimstad Adresseavis 21 oktober 1941. Hentet fra Nasjonalbilioteket

Skulle man velge å ha et radioapparat hjemme, gjaldt det å være kreativ når det kom til oppbevaring. Dette hjemmelagde radioapparatet, kamuflert i et rosemalt skrin er et godt eksempel på dette.

Foto: ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Rosemaling er en gammel form for prydmaling, som vokste frem i store deler av Europa på 1700 tallet og utover 1800- tallet. Kunstformen var populær i Norge, og rosemalte kister, skrin og annet dekorert interiør var i 1940-årene svært vanlig i norske hjem. Dette gjorde et rosemalt skrin passende som oppbevaringssted for et forbudt radioapparat, ettersom et slik skrin sjelden ville vekke øyeblikkelig mistanke.

Foto: ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Det rosemalte skrinet som denne radioen var plassert i, gikk an å åpne foran hvor det befinner seg en lås. Inne i skrinet finnes det to rom, på den ene siden er selve radioapparatet, mens på andre siden ligger det et par hodetelefoner. Ettersom lytting og oppbevaring av radio var forbudt, måtte denne aktiviteten gjennomføres svært diskré, gjerne ved hjelp av hodetelefoner.

Radioskrinet inneholder to store rom samt en liten skuff øverst. Foto: ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Bak har skrinet åpning til radioens strømtilkobling. Foto: ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Under den lille skuffen har noen skrevet teksten «1943 – Dette er London». Når denne påskriften har blitt uført er ikke kjent.

Foto: ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Radioen er den del av ARKIVETs samlinger.


Kildeliste:


En kommentar om “Hjemmelaget radio i rosemalt skrin

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Tenk dig om! – Glimtvis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: