Kongelig besøk

Andre verdenskrig er over, og sakte men sikkert vender livet tilbake til en fredeligere normal. For kongefamilien innebærer dette en rekke etterlengtede besøk over hele landet. Først ut er kronprinsen, og deretter legger kongen ut på turné.

Kronprins Olav i åpen bil i Kristiansand. Foto: Ukjent / ARKIVET

31. juli 1945, etter allerede å ha vært på besøk i mange byer, med alle de festligheter det innebærer, kom endelig kronprins Olav til Kristiansand. I lokalavisa, Fædrelandsvennen, kunne man dagen før besøket lese nøyaktige tidspunkt for kronprinsens rute i byen, og dagen etter besøket et presist referat. Programmet inneholdt transport både med sjøfly, motortorpedobåt og åpen bil, samt barnetog, taler, konsert og fyrverkeri.

Kronprinsen på talerstolen ved torvet i Kristiansand sentrum. Foto: Ukjent / ARKIVET

Dagen etter besøket i Kristiansand, var kronprinsen på besøk i Arendal. Også der var lokalavisa (Agderposten) på plass med fyldig dekning både dagen før, og dagen etter.

Festpyntet by. Foto: Ukjent / ARKIVET

Bildene fra Kristiansand 31. juli, viser at byen var pyntet med blomster og flagg, og folk samlet seg for å se og høre kronprinsen.

Kong Haakon VII går i land i Kristiansand. Foto: Ukjent / ARKIVET

Rundt en måned senere kom også kong Haakon på besøk til begge byene, og i både Fædrelandsvennen og Agderposten kan en i etterkant lese om storslåtte folkefester til ære for kongen. Agderposten viet store deler av nummeret 31. august til en svært fyldig dekning av begivenheten. Over flere sider kunne en lese om det som var «en festdag over alle festdager i Arendal».

En blid kong Haakon VII, på besøk i Kristiansand i august 1945. Foto: Ukjent / ARKIVET
«Norge blitt, frelst og fritt». Kongen på podiet. Foto: Ukjent / ARKIVET

Bildene av kronprins Olav og kong Haakons besøk i Kristiansand finnes i et album med en rekke bilder fra begivenheter i Kristiansand i 1945. Her er det bilder av både frigjøringsfeiring, 17. mai, fangehjemkomst og kongelig besøk. Hvem som har tatt bildene er ikke kjent, noe jeg som samlingsforvalter synes er litt dumt. Ta gjerne kontakt med meg på e-post ls@arkivet.no dersom noen vet noe om albumets opphav.

En kommentar om “Kongelig besøk

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Fred – Glimtvis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: