Livet i fangenskap kunne foregå isolert fra omverdenen, men inne blant fangene var det et fellesskap. Et spor etter dette fellesskapet finner vi i form av alle minnebøkene som ble produsert og skrevet i fangeleiren Grini i Bærum.
Grini fangeleir hadde et bokbinderverksted i den delen hvor mennene holdt til. Mannlige fangers minnebøker er derfor ofte bundet inn etter fagets alminnelige metoder. Kvinnene holdt til i en annen del av leiren, og lagde minnebøkene sine selv, uten verkstedsfasiliteter. Noen minnebøker fikk toalettpapir som sider, og de var gjerne trukket med stoff og dekorert med broderi.

En av de mannlige fangene på Grini, var politifullmektig i Kristiansand, Egil Enger. Han ble arrestert første gang 16. august 1943, under Aktion Polarkreis, hvor rundt 500 norske politifolk ble arrestert for å få bukt med eventuell motstand innad i politiet. Arrestasjonene skal ha vært gjort ut fra nokså upresise oversikter over «upålitelige» politifolk. Han satt fengslet frem til 3. september samme høst.
7. februar 1945 ble han arrestert igjen, for å ha vært med på motstandsarbeid. Denne gangen ble han sendt til Grini, hvor han var fra 2. mars og frem til freden.

Egil Engers minnebok inneholder navnetrekk og fangenummer fra mange av hans medfanger, samt en rekke korte hilsener.

Legg igjen en kommentar