Minneboka

Livet i fangenskap kunne foregå isolert fra omverdenen, men inne blant fangene var det et fellesskap. Et spor etter dette fellesskapet finner vi i form av alle minnebøkene som ble produsert og skrevet i fangeleiren Grini i Bærum.

Grini fangeleir hadde et bokbinderverksted i den delen hvor mennene holdt til. Mannlige fangers minnebøker er derfor ofte bundet inn etter fagets alminnelige metoder. Kvinnene holdt til i en annen del av leiren, og lagde minnebøkene sine selv, uten verkstedsfasiliteter. Noen minnebøker fikk toalettpapir som sider, og de var gjerne trukket med stoff og dekorert med broderi.

Minneboka måler 12,5 x 9 cm, og er bundet inn. Foto: Lena Sannæs / ARKIVET

En av de mannlige fangene på Grini, var politifullmektig i Kristiansand, Egil Enger. Han ble arrestert første gang 16. august 1943, under Aktion Polarkreis, hvor rundt 500 norske politifolk ble arrestert for å få bukt med eventuell motstand innad i politiet. Arrestasjonene skal ha vært gjort ut fra nokså upresise oversikter over «upålitelige» politifolk. Han satt fengslet frem til 3. september samme høst.

7. februar 1945 ble han arrestert igjen, for å ha vært med på motstandsarbeid. Denne gangen ble han sendt til Grini, hvor han var fra 2. mars og frem til freden.

Hilsen fra medfangen Salve Hodne, som var sammen med Egil Enger både på Arkivet i Kristiansand og på Grini. Nederst står det et tips med en dato. Dette går igjen i flere hilsener, og er gjetting på når krigen ville ta slutt. Foto: Lena Sannæs / ARKIVET

Egil Engers minnebok inneholder navnetrekk og fangenummer fra mange av hans medfanger, samt en rekke korte hilsener.

«Du kom sent, men godt. Takk for samværet.» Foto: Lena Sannæs / ARKIVET

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: