Gassmasker til folket

Under andre verdenskrig var Storbritannia utsatt for en rekke dramatiske flyangrep. Å tilbringe lange netter i bomberom ble en del av livet flere steder. Beredskapsaktiviteten var høy, ikke bare militært, men også for sivilbefolkningen.  Allerede fra 1938 fryktet de britiske myndighetene at landet ville bli utsatt for angrep med giftgasser. Hele befolkningen ble derfor utstyrt med gassmasker! Både voksne og barn ble oppfordret til å ha gassmaskene sine lett tilgjengelig hvor enn de var.

Plakat fra 1939 med oppfordring om å ha med seg gassmasken sin overalt. Gassmaskene kom i pappesker med bæresnor, for å gjøre det enkelt å bære dem med seg.
Plakaten eies av Imperial War Museums i England (Art.IWM PST 13860)

Første del av krigen, fra september 1939, var relativt fredelig for britene, og det individuelle behovet for å ha med seg den litt klumpete og plasskrevende gassmasken virket nok for mange mindre viktig. Men Storbritannia skulle snart gå inn i en særdeles dramatisk periode.

Fra september 1940 til mai 1941 utførte tyske Luftwaffe de voldsomme bombeangrepene vi kjenner som the Blitz. Særlig kjent er bombingen av London, men angrepene skjedde i små og store byer over hele landet.

Havnebyer og industribyer var spesielt viktige mål for de tyske styrkene, men det var ikke bare selve havnene og fabrikkene som ble ødelagt. I løpet av denne relativt korte perioden ble godt over 43.000 sivile mennesker drept.

Undergrunnsstasjoner ble gjort om til bomberom på nettene, og små beskyttelsesrom ble oppført i hager og hus. Alt lys ble slukket på nettene for å beskytte mot angrep, så skulle en bevege seg utendørs etter mørkets frembrudd måtte en være forsiktig.

I mørket er det vanskelig å se hverandre. Flere plakater oppfordret til å bruke hvite klær eller detaljer for å være lettere synlig for både gående og kjørende. Fougasse (Cyril Kenneth Bird): «The Blackout…» Plakaten eies av Imperial War Museums (Art.IWM PST 3751)

Noe angrep med giftgass ble det heldigvis ikke, men gassmasken forble en viktig del av sivilbefolkningens hverdag resten av krigen. Både som beredskap og som viktig beskyttelse mot støv etter bombeangrep.

Også sjøfolk fikk utdelt verneutstyr som gassmasker og hjelmer, som de ble anbefalt å ha med seg hver gang de var i land. Søren Brandsnes (1920 – 2017) fra Sør-Audnedal i Vest-Agder, var en del av mannskapet på MT Polykarp da andre verdenskrig brøt ut. Han var blant sjøfolkene som fikk utdelt gassmaske, og hans gassmaske finnes i dag i ARKIVETs gjenstandssamling.

Gassmasken Søren Brandsnes fikk utdelt mens han seilte på MT Polykarp. Foto: ARKIVET (SARK.0010)

Der gikk vi i land med den gassmaska hengende på, og stålhjelm. (…)
I eldre engelskmenns øyne så vi sikkert nokså forvirra ut.

Søren Brandsnes
Intervju med Søren Brandsnes i 2008, hvor han forteller om gassmaskene, og om hvordan det var som ung sjømann å være i land i britiske havner. Video: ARKIVET (klipp fra lengre opptak)

Polykarp ankom den walisiske havnebyen Swansea i januar 1941, og de ble liggende der til begynnelsen av mars. Swansea ble angrepet flere ganger i løpet av krigen, med store ødeleggelser som resultat, og fra 19. til 21. februar 1941 kom angrepet som kalles «the Three Nights’ Blitz«. 230 mennesker døde, og rundt 400 ble skadet. Brandsnes og de andre norske syntes det var godt å komme seg til sjøs igjen etter de dramatiske angrepene.

I mars 1941, kort etter lettelsen ved å komme seg bort fra Swansea, ble Polykarp kapret av det tyske slagskipet Scharnhorst. Mannskapet ble tatt til fange og sendt til tyskkontrollerte Frankrike, før de ble plassert i fangeleiren Marlag und Milag Nord, i Tyskland. En drøy måned senere ble rundt 800 norske fanger, Brandsnes inkludert, sendt hjem til Norge med det senere så beryktede skipet DS Donau. Den engelske gassmaska var en av få eiendeler Søren Brandsnes hadde med seg hjem til Norge igjen etter endt fangenskap.

Vel hjemme begynte han å planlegge hvordan han kunne komme seg ut i tjeneste igjen, og i august 1941 tok Søren Brandsnes, Alf Kristian Rasmussen og Gerhard Gerhardsen Torp seg over til Aberdeen i en 21 fots motorbåt. Dermed føyet de seg inn i rekken av flere såkalte englandsfarere, som trosset både forbud og fare for å komme seg til England i all hemmelighet. Vel fremme tok det ikke lang til før Brandsnes igjen var mønstret på et skip i den norske handelsflåten, og han seilte på ulike skip under Nortraship frem til han kom tilbake til Norge våren 1946.

Gassmaska ble igjen hjemme i Norge, og senere ble den tatt vare på som et personlig minne fra krigen. På sine eldre dager ga Søren Brandsnes den godt bevarte gassmaska til ARKIVET for at historien skulle kunne formidles videre til kommende generasjoner. Gassmaska er i dag en del av den faste utstillingen Brennpunkt Arkivet.


Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: